...

Zou het niet fijn zijn als je gewoon kan blijven staan als het moeilijk gaat? De grootste uitdagingen kom ik tegen in de liefde. Jij ook? Hoe blijven we in verbinding met de ander en dus ook met onszelf. Wat doen we als we emotioneel geraakt en gekwetst worden? Trek je terug of val je aan? Je denkt meteen dat het aan de ander ligt. Herken je dat?

Daders en slachtoffers

Je projecteert jouw dader op de ander en jij bent weer slachtoffer. Of jij bent weer de schuldige dader en de ander slachtoffer? Dit zijn onze beroemde drama verhalen. Onder deze drama’s ligt gekwetstheid. Dit is moeilijk om te zien en voelen, laat staan toe te laten. Liever boos op de ander of juist teruggetrokken.

Soms zijn we zo diep teruggetrokken, dat we vergeten zijn wie we eigenlijk zijn. Altijd maar doen wat de ander wil en voor de ander zorgen ‘in de please stand’. En toch voelen we gelukkig diep van binnen dat er iets knaagt.

Iets ongelukkigs waar we ons hele leven al van wegrennen. In eerst instantie is wegrennen of aanvallen dan ook veiliger, ten minste dat denken we.

Je herhaalt precies die verbinding in je relaties en zoekt precies die partners, want dat voelt als thuis komen. Au!

Geschrokken

De achtergrond van deze veel toegepaste, maar niet werkende strategie in relaties, ligt in onze vroege kindertijd. Vaak is er in die tijd een breuk ontstaan in de verbinding met je moeder, waarvan je geschrokken bent. Dit moment van schrik was zo sterk dat je moest splitsen tussen een goede moeder (die je moet pleasen) en een slechte jij. Of andersom een slechte moeder en goeie jij (narcisme).

Vervolgens zoek je dan heel je leven naar deze eerder gevoelde dynamiek in de liefde. Je herhaalt precies die verbinding in je relaties, en zoekt precies die partners, want dat voelt als thuis komen. Au!

Dit lijkt onoplosbaar, tot het moment dat je het doorziet en dat je dat gevoel van kwetsbaarheid en gemis kunt toelaten. Deze kwetsbaarheid toelaten brengt je dichterbij jezelf en ook bij de ander, die jou dan echt kan voelen, voorbij je beschermmuur.

In de kern van waar jij geraakt wordt zit dus ergens nog deze onvervulde behoefte aan veilige liefde en verbinding. Als een prachtige parel verscholen ligt deze diepe zachte prachtige levengevende waarde, kwaliteit en talent in jou verborgen.

Als je durft het aan te gaan ligt er een prachtige beloning op je te wachten 🙂 In ons programma ‘Het jaar van je Leven’ dat in september begint gaan we deze kracht ontdekken in de liefde.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten.

× Hoe kunnen we je helpen? Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday