...

JAAROPLEIDING

Familie- en Organisatie-opstellingen

Start 2 en 3 oktober 2023

De meest intuïtieve opleiding van Nederland

Twijfel je nog of de jaaropleiding de juiste stap voor jou is? Plan een vrijblijvend oriëntatiegesprek met Karin in om je vragen en verwachtingen te bespreken. Ze helpt je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw persoonlijke en professionele groei.

Jaaropleiding Familie- en Organisatie-opstellingen

N

Startdatum

2 en 3 oktober ’23

N

Investering

€ 5.750,- (excl. btw.)

N

Tijden

We starten elke dag om 10:00 uur (inloop vanaf 9:30 uur) en eindigen de dag rond 17:30 uur.
De lunchpauzes zijn van ca. 13:30 – 14:30 uur.

N

Locatie

Hofkerk, Linneaushof 94, Amsterdam

N
Gespreid betalen mogelijk
N

Bonus

 • Videotraining Leer Intuïtief Systemisch Werken met Familieopstellingen, meteen toegankelijk na je aanmelding. Je kunt dus meteen beginnen.
 • Toegang tot de online systemische Videobibliotheek. Met in-depth uitleg over de geschiedenis en basisbeginselen van Systemisch Werk en Familieopstellingen.

Waarom een opleiding familieopstellingen?

Je bent coach (of wilt dit graag worden), trainer, psycholoog, therapeut of manager. Je bent altijd maar hard aan het werk. Constant bezig om problemen op te lossen van je cliënt(en), jezelf, en je omgeving. En vaak levert het ook nog eens weinig op. Ergens voel je, dit moet anders kunnen.

Of je loopt in je eigen leven tegen van alles aan en wilt daarom over een tool beschikken, waarmee je jezelf als het ware kunt gaan coachen; als professional, als ondernemend mens of als ouder. Je wilt daarom dieper verbinding maken met jezelf, je wereld, je kinderen.

Ga mee op een innerlijke reis

Wij geloven dat alles met elkaar samenhangt en in verbinding is. Wij willen daarom ook alleen beginnen met een gecommitteerde groep mensen, die echt tijd willen vrijmaken voor zichzelf, hun relaties en hun eigen systemische wijsheid.

Daarom start deze opleiding 1 keer per jaar. Er is maar 1 groep in deze bijzondere opleiding. Een groep waarin alle thema’s, het leren van het vak en het doorlopen van je eigen proces aan bod komen.

Kortom we nemen je mee op een transformerende reis in jezelf, voor je werk, je liefde, je gezondheid en onze maatschappij. We leren je tegelijkertijd familieopstellingen, organisatieopstellingen, ziekteopstellingen, relatieopstellingen, en maatschappelijke opstellingen begeleiden en nog veel meer.

9,4

Gemiddelde beoordeling

1000

Enthousiaste afgestudeerden

25

Jaren ervaring

Deze opleiding is voor jou…

N

als je meer bezieling wilt in je werk en in je leven;

N

als je wilt leren anderen of jezelf te coachen;

N

als je merkt dat werk steeds meer energie kost;

N

als je voelt dat praten niet langer de oplossing biedt;

N

als je vastloopt in je groei of die van je werk/praktijk;

N

als je je klanten op een dieper niveau wilt helpen.

Dit is wat je gaat leren…

De Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen is – in de woorden van enkele oud deelnemers – ‘De diepste reis die je ooit gaat maken: de reis in jezelf’.

Wij geloven dat je anderen alleen in hun reis kunt helpen, door deze reis eerst helemaal zelf te maken.

We practice what we preach.

In tien 2-daagse lntensives, met ieder een eigen thema, leg je de weg van buiten naar binnen helemaal af. Zo transformeer je je innerlijke blokkades naar inspiratie. Ga je van vastzitten naar stromen, van angst naar liefde en van verwarring naar wijsheid.

In de eerste Intensive worden intervisiegroepen samengesteld (op basis van regio). Deze intervisiegroepen komen minimaal 1 keer een dagdeel tussen de intensives samen. Vaak ontstaan hier hechte verbindingen tussen de deelnemers. Sommige intervisiegroepen blijven nog vele jaren na de opleiding samenkomen om ervaringen te delen, casussen te bespreken en te oefenen met opstellen.

Opstellen is een prachtig, diepgaand vak dat je alleen echt kunt omarmen door te doen. Leren door te ervaren is het speerpunt van de academie.

In deze opleiding ga je het vak van Familieopstellingen en Intuïtief Systemisch Werken leren. De beste coaches zijn vaak wounded healers. Je wordt daarom ook zelf gecoacht en je leert hoe je jezelf kunt coachen.

In onze jaaropleiding nodigen we ook gasten uit zoals bijvoorbeeld Kareem Raïhani, Odet Sleeswijk, Hans Kloosterman, Jennifer Ann, Elias Hering, Pernilla Kannapinn en Martyn Zij om ons af en toe te komen inspireren, ondersteunen en het leven te vieren.

In iedere Intensive besteden we aandacht aan de 3 pijlers van onze opleiding:

Professionele ontwikkeling:
Van individueel coachen naar het werken met teams, organisaties en groepen, online en offline.

Persoonlijke ontwikkeling:
Jouw coachvragen van dat moment over jouw leven, werk, ondernemerschap en gezondheid.

Menselijke ontwikkeling (theorie/overdracht):
Van geboorte, peuter-/kleutertijd, man/vrouw wording, jouw missie naar leren sterven en spiritualiteit.

In mijn systemische werk zie ik elke dag opnieuw dat je wanneer je je herkomst kent, je je eigen unieke plek kunt innemen.

Het Nieuwe Opstellen

De nieuwe opstellingen methode heb ik, geïnspireerd door mijn leraar Bert Hellinger,  de afgelopen 15 jaar ontwikkeld en al met veel succes ingezet en toegepast bij duizenden mensen. De essentie van Het Nieuwe Opstellen is dat we gaan ontdekken welke innerlijke krachtbronnen, ‘schatten’ verscholen liggen in onze dagelijkse vraagstukken en de daarbij behorende belemmeringen. Carl Jung noemde deze krachtbronnen ‘archetypen’. Dit zijn universele leven gevende principes, waarden, kwaliteiten en talenten die je in jezelf kunt aanboren. Ze liggen verscholen onder allerlei oude overtuigingen die je -onbewust- hebt meegekregen van je ouders, grootouders en voorouders en je opvoeding. Met Het Nieuwe Opstellen gaan we dus schatgraven, op zoek naar jouw krachtbronnen!

 

– Hylke Bonnema –

Praktische informatie

is0Data:

 • De Opleiding bestaat uit 10 x 2-daagse Intensives.
 • De eerste Intensive vindt plaats op maandag 2 en dinsdag 3 oktober 2023.
 • We starten elke dag om 10:00 (inloop vanaf 9:30) en eindigen de dag rond 17:30.
 • Data:
  1. 2 en 3 okt 2023
  2. 20 en 21 nov 2023
  3. 22 en 23 jan 2024
  4. 4 en 5 maart ’24
  5. 15 en 16 april ’24
  6. 27 en 28 mei ’24
  7. 1 en 2 juli ’24
  8. 2 en 3 september ’24
  9. 14 en 15 oktober ’24
  10. 25 en 26 november ’24

Locatie:

 • Hofkerk te Amsterdam, Linneaushof 94.
 • Nabij snelweg, openbaar vervoer op loopafstand.
 • Parkeergarage Middenweg 69 ligt op ongeveer 3 minuten loopafstand

Investering:

 • € 5.750,- (excl. btw).
 • Gespreid betalen in 10 opeenvolgende termijnen is mogelijk via de betaalpagina. Hierbij worden extra administratiekosten in rekening gebracht.

Dit bedrag is inclusief koffie/thee/water en koekjes. Je kunt zelf je lunch meenemen of ergens lunchen in de buurt.

Het fundamenteel herstellen van de verbinding met jezelf, elkaar en de natuur. Dat is waar systemisch werk voor bedoeld is. Samen gaan we daarmee aan de slag, zodat we dit ook kunnen delen met onze naaste omgeving en onze cliënten om zo te werken aan een betere samenleving.

De Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen is zowel geschikt voor ervaren als de beginnende coaches, therapeuten, psychologen en managers uit het bedrijfsleven. De ervaring heeft geleerd dat ondanks dat sommige deelnemers al veel ervaring hadden in het werkveld, ze vaak toch onvoldoende aangesloten bleken op de onderstroom. Tijdens de Jaaropleiding was er dan vaak toch net te weinig tijd voor alle deelnemers om – naar onze maatstaven – voldoende opgeleid te worden. Ook mensen die deze opleiding hebben gevolgd en niet willen coachen, hebben ervaren dat ze de ontwikkeling die ze hebben doorgemaakt in hun persoonlijke en zakelijke leven kunnen inzetten.

We hebben daarom de jaaropleiding uitgebreid en nog waardevoller gemaakt. Zo kunnen beginnende coaches meer tijd nemen om zich het lesmateriaal helemaal eigen te maken en ervaren coaches meer tijd nemen om deze nieuwe weg te integreren door hun persoonlijke proces aan te gaan en hun intuïtie verder te ontwikkelen.

Ervaren coaches

Ik wil niets liever dan jou als ervaren coach verder helpen je te bekwamen in het coachvak! Ik wil jou ook vooral leren hoe je (nog) meer kunt ontspannen, in je sessies, door jezelf te zijn en impact te hebben voor jezelf, je cliënten en voor de wereld. Maak je geen zorgen over het niveau van de opleiding door de combinatie tussen beginnende en ervaren coaches. De meer ervaren coaches ervaren dit juist als heel fijn. Dit is wat ik vaak terugkrijg van oud-cursisten: ‘Het was zo fijn dat ik mocht leren minder hard te werken, achterover te leunen en de cliënt zelf het werk te laten doen.’

Beginnende coaches

Daarnaast wil ik – als jij beginnend coach bent – jou meteen het vak goed leren, zodat je niet in de valkuil stapt om te veel je best te gaan doen, jezelf uit te zetten en modellen/recepten over je cliënten en je eigen intuïtie heen te leggen. Kortom, de bekende valkuilen van wat we het hulpverlenerssyndroom noemen; vanuit vroege onbewuste kindervaringen jezelf vastzetten in ‘pleasend’ je best doen. Hoe kan jouw cliënt leren op zichzelf en het leven te vertrouwen als jij dat niet doet en alleen uit controle handelt? Hoe mooi is het als je bewust samen met je cliënt mag transformeren? Leren en groeien doe je samen. Dus ook als je nog geen of nog niet zoveel ervaring hebt, is onze opleiding voor jou een goede keuze.

Intensive 1, 3 en 4 oktober
Inspirerende kick-off; kennismaken, lijf, basistheorie, voelen & intuïtie
In deze eerste intensive leren we elkaar, onszelf en ‘het wetende veld’ van de familieopstellingen (opnieuw) verkennen. We onderzoeken jouw intentie voor de komende anderhalf jaar.

Intensive 2, 21 en 22 november 2022
Jouw basishouding
In deze intensive gaan we in op wat en hoe je in een juiste basishouding kan zitten, voor je werk, je liefde, je gezondheid en je leven. Dit is het fundament om authentiek en ontspannen te kunnen werken en leven. Het gaat over ‘rapport’ maken, je wezenlijk verbinden met jezelf en met de ander.

Intensive 3, 23 en 24 januari 2023
Jezelf en anderen systemisch coachen
Hoe zorg je ervoor dat je niet ‘verstrikt’ raakt in het verhaal? Hoe blijf je bij jezelf? Hoe zorg je dat je naast de rollen die je speelt ook echt in verbinding blijft? Hier gaan we 1-op-1 met elkaar systemisch coachen en leer je meteen al moedig zeggen wat je zelf voelt.

Intensive 4, 6 en 7 maart 2023
1 op 1 familieopstellingen met blaadjes
In deze intensive gaan we dieper in op onze persoonlijke thema’s met behulp van vloerankers, de meest effectieve 1-op-1 coaching methode. Daarnaast gaat het over jouw ontwikkeling als volwassene in de liefde. Ons vaders-dochter of moeders-zoon thema.

Intensive 5, 17 en 18 april 2023
Relatieopstellingen
In deze intensive mag je als je een partner hebt, deze de eerste dag van deze intensive verwelkomen. We gaan met stellen werken in relatiecoaching. Intieme relaties kun je zien als een ontmoeting tussen mensen, maar ook als een ontmoeting tussen twee systemen en zelfs als een ontmoeting tussen twee zielen.

Intensive 6, 5 en 6 juni 2023
Jouw bezieling in werk
In deze intensive gaan we systemische dynamieken in werk onderzoeken. Denk hierbij aan vragen over je loopbaan, je ondernemerschap, je roeping en je inkomen. We gaan Intuïtief Systemisch Coachen met behulp van tekenopstellingen en verkennen ook het werken met poppetjes, thee-/koffiekopjes, stoelwisseling, gesprekstechnieken en visualisaties.

Intensive 7, 3 en 4 juli 2023
Organisatieopstellingen
In deze intensive staan organisatie-, loopbaan-, team-, sales- en marketingopstellingen centraal. Vraagstukken rondom werk en bedrijf worden sterk onder de loep genomen. Ook is er voor jou ruimte om een bedrijf uit te nodigen voor een live opstelling.

Intensive 8, 4 en 5 september 2023
Maatschappelijke opstellingen
In deze intensive kijken we naar de huidige wereldproblematiek, vooral om onze kinderen en kleinkinderen te helpen. Er is ruimte om een maatschappelijke organisatie uit te nodigen (politiek; NGO’s; ministeries etc.). Daarnaast gaan we aan de slag met de kunst van het verwelkomen van een groep. Ook gaan we in deze intensive veel zelf aan de slag in het werken met groepen en doen we supervisie opstellingen.

Intensive 9, 16 en 17 oktober 2023
Rouw, sterven en spirituele opstellingen
In deze intensive gaan we werken met de grootste velden, spirituele velden. Denk hierbij aan opstellingen over de aarde, maar ook aan werken met de dood, vorige levens en spirituele systemen. Want in alle coaching en ontwikkeling is leren loslaten cruciaal! In deze intensive gaan we veel groepen begeleiden.

Intensive 10, 27 en 28 november 2023
Afsluitingsceremonie
De laatste intensive staat in het teken van integreren, de vervolgstappen, de eindopdracht en afscheid. Nu is voor jou de tijd gekomen om dit werk helemaal zelfstandig de wereld in te gaan zetten, jouw boodschap uit te dragen en uit te spreken. Een groter podium te zoeken en meer aan marketing te gaan doen.

Na afloop van de Opleiding…

 • Heb je zelf familieopstellingen begeleid in 1-op-1 sessies en in groepen;
 • Ben jij Intuïtief Systemisch Coach voor jezelf en je klant;
 • Heb je een diepgaand inzicht in jezelf en je ondernemerschap gekregen;
 • Heb je ervaren hoe familieopstellingen in uiteenlopende situaties en gebieden gebruikt kunnen worden;
 • Kun je jezelf en anderen in hun kracht zetten met behulp van Het Nieuwe Opstellen;

 • Heb je zelf de transformerende werking van opstellingen ervaren en pluk je er zelf de vruchten van in je persoonlijke en werkzame leven.

Certificering

Je krijgt na het afronden van onze opleiding het certificaat van opsteller. Hiervoor gelden bepaalde eisen zoals aanwezigheidsplicht, bijwonen van intervisie-bijeenkomsten en een eindwerkstuk. Opstellen wordt op steeds meer plekken ingezet. Ook als je besluit geen opsteller te worden, is onze opleiding een enorme persoonlijke en professionele verrijking.

Accreditatie

Onze Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen is geaccrediteerd door de KTNO en NOBCO. Aan de Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen zijn 102 PE uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Met deze PE punten kunnen NOBCO coaches hun continue ontwikkeling aantonen in een EIA assessmentprocedure, ter verkrijging van het certificaat van EMCC Foundation, Practitioner, Senior Practitioner of Master Coach.

Accreditatie

Onze Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen is geaccrediteerd door de KTNO en NOBCO. Aan de Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen zijn 102 PE uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Met deze PE punten kunnen NOBCO coaches hun continue ontwikkeling aantonen in een EIA assessmentprocedure, ter verkrijging van het certificaat van EMCC Foundation, Practitioner, Senior Practitioner of Master Coach.

NOBCO PE punten

Eerdere deelnemers over de Jaaropleiding Familieopstellingen

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen? Kijk dan hieronder bij de veelgestelde vragen of stel je vraag via de helpdesk (rechtsonder).

Vooropleiding & Kennis

Hoe weet ik of de Opleiding geschikt is voor mij?
Onze Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen is geschikt voor mensen die bereid zijn met een open hart hun eigen proces aan te gaan en de eigen waarheid onder ogen te willen komen. De kern van onze Opleiding ligt in jouw eigen kracht en waarneming en daarna in het leren van een methode.  Je wordt opsteller, door zelf de reis helemaal te maken, niet door de kaart van anderen te bestuderen. Mocht je twijfelen of onze Opleiding wel écht iets voor jou is, maak dan even een belafspraak met Karin via 06 – 40 24 9 042 of mail via info@hylkebonnema.nl, dan kijkt zij samen met jou wat de beste route is.

Heb ik een bepaalde vooropleiding of kennisniveau nodig om deel te kunnen nemen aan de Jaaropleiding?
Om de Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen te kunnen volgen heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Denk- en werkniveau ligt op HBO-niveau, maar veel belangrijker is het dat je met een open houding deelneemt, ook als je al ruime ervaring hebt opgedaan in het werkveld. Het is niet nodig dat je al bekend bent met familieopstellingen. Het is wel fijn als je al kennis hebt gemaakt met Hylke tijdens een van de webinars of tijdens een workshop. Voorwaarde is wel dat je al stappen hebt gemaakt in persoonlijke ontwikkeling. Bijvoorbeeld dat je kunt reflecteren op je eigen gedrag.

Groep & Activiteiten

 Hoe kan ik me het beste voorbereiden?
Neem mee wat jou comfortabel maakt. Dekentje, evt. warme sokken. Verder hoef je niks voor te bereiden.

Hoe groot is de groep?
Maximaal 75 personen.
Omdat we heel veel in kleine groepjes werken (3-5 mensen) ontstaat er al heel snel een intieme sfeer waarin we heel diep met elkaar kunnen werken. 

Hoe ziet de groepssamenstelling eruit?
Alhoewel de meerderheid vrouw is, nemen ook mannen geregeld deel aan onze programma’s. Het programma is voor beiden heel geschikt. De gemiddelde leeftijd ligt de tussen de 40-55 jaar. Steeds meer jonge mensen nemen deel aan onze Opleiding, en het percentage mannen ligt inmiddels gelukkig ook al op 25%.

Krijg ik een certificaat?
Ja, je krijgt een certificaat van deelname.

Wat is de studiebelasting?

De opleiding bestaat uit 20 lesdagen van 10:00 – 17:30 (met 1 uur lunchpauze; maakt 130 uur studiebelasting).
Daarnaast kom je tussen de intensives door steeds minimaal 1 keer bijeen met je intervisiegroep (bij voorkeur een dagdeel).
Verder ga je vanaf intensive 3/4 oefenen. Hoe meer je oefent hoe beter beslagen je ten ijs komt aan het einde van de opleiding.
Om meer theoretische kennis op te doen raden we je aan wat boeken te lezen van de literatuurlijst die je na de eerste intensive toegestuurd krijgt.

Wat is het verschil tussen de 4-daagse school en de Jaaropleiding?
In de 4-daagse School ga je stap voor stap, dag voor dag diep op alles in om zo te leren hoe je 1-op-1 sessies kunt doen. Er is ook ruimte om ook alles te integreren in je eigen leven. In de Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen leer je opstellingen begeleiden op vele mogelijke manieren, in vele mogelijke situaties. Tijdens deze Opleiding leer je echt alles over familie- en organisatieopstellen én maak je een diepe, persoonlijke reis.

Bereikbaarheid & Vervoer

Hoe zit het met de bereikbaarheid/parkeergelegenheid van de locatie?
De Hofkerk in Amsterdam ligt gunstig gelegen nabij uitvalswegen. Parkeren in de buurt is beperkt mogelijk en kost € 3,- per uur. De dichtstbijzijnde parkeergarage (Middenweg 69) ligt op 3 minuten loopafstand.

Ik kom met het Openbaar Vervoer.
De Hofkerk is gevestigd aan het Linneaushof 94 in het oosten van Amsterdam. Het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Bij halte Hogeweg kun je met tram 19 of de bussen 41 en 287 uitstappen. Vanaf daar ben je in 2 minuten lopen bij de kerk.

Reserveren & Annuleren

Ik wil graag een optie op deze opleiding, kan dat ook?
Ja, dat kan. Stuur dan een mailtje naar Karin (info@hylkebonnema.nl). 

Ik wacht liever nog even met reserveren, wat is de uiterste datum dat ik me aan kan melden?
Je kunt nog tot voor de start aanmelden, maar eerlijk is eerlijk: wij verwachten niet dat er dan nog een plek vrij is. We kunnen nu al merken dat het hard gaat met de boekingen.

Wat zijn de annuleringsvoorwaarden?
Die liggen vast in onze Algemene Voorwaarden.

Wat als blijkt dat de Jaaropleiding Familie- en Organisatieopstellingen toch niet de juiste weg voor mij is?
Meedoen aan de Jaaropleiding is best een grote beslissing die een stevige financiële en tijdsinvestering vraagt van jou. Ik waardeer het enorm als je besluit te investeren in deze reis voor jezelf, je systeem en de wereld. Het is belangrijk dat het klopt voor jou, mij en de systemen. Daarom nemen we samen de ruimte om tot en met het eerste blok afscheid van elkaar te kunnen nemen als we ervaren dat het niet klopt. Je krijgt dan (na aftrek van het eerste blok + administratiekosten) gewoon je geld terug. Voorwaarde is wel dat je binnen 2 weken na het eerste blok met Hylke bespreekt waarom je wilt stoppen. Daarna is er geen mogelijkheid meer tot restitutie.

Financieel

Hoe zit het met de betaling en de kleine lettertjes?
Je kunt via de site betalen met iDeal. Er zijn geen kleine lettertjes, al zijn uiteraard wel onze Algemene Voorwaarden van toepassing.

Zijn er verder nog bijkomende kosten?
Nee. Wel vragen we je om je eigen lunch mee te nemen (lunchen in de omgeving is ook mogelijk). Koffie, thee, water en wat lekkers zijn voor onze rekening.

Kan ik gespreid betalen?
Jazeker, gespreid betalen in 10 opeenvolgende termijnen is mogelijk via de betaalpagina. Hierbij worden extra administratiekosten in rekening gebracht.

Over Hylke

Zijn klanten noemen hem authentiek, eigenwijs en echt een meester in zijn vak. Hij geldt dan ook als één van de meest veel gevraagde innovatieve topcoaches van dit moment. Hij is de leidende stem van Het Nieuwe Opstellen wereldwijd. Geïnspireerd door Bert Hellinger zelf – de grondlegger van het Systemisch Werk – heeft Hylke zijn werk de laatste 15 jaar doorontwikkeld. Met het Intuïtief Systemisch Coachen geeft hij het vak, maar vooral ook zijn klanten een nieuwe dimensie in hun leven, hun liefde, hun werk en hun organisatie. Hylke heeft in de afgelopen 25 jaar vele mensen en organisaties geholpen om hun leiderschap te leven. Daarnaast heeft hij 3 boeken gepubliceerd en inmiddels al over de 1.000 mensen opgeleid in zijn werk.

× Hoe kunnen we je helpen? Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday