...

In de liefde vind ik het vaak zo moeilijk om mijn hoofd te buigen en contact te maken met wat ik echt voel. Ik houd liever vast aan mijn boosheid en wil mijn gelijk halen. Herken je dit?
Toch is het belangrijk dat je leert om die eerste stap te zetten. Want die zet je eigenlijk iedere dag, ieder moment weer opnieuw. Die eerste stap is heel belangrijk in het realiseren van je verlangen.

Hoe erg het ook geweest is en hoezeer ik mezelf ook kwijt ben geraakt, op het moment dat ik een eerste stap maak naar mijn geliefde, gebeurt er een wonder. Dan is alles weer open. “Het enige dat ik nodig heb, is dat je eerlijk bent met jezelf”, zegt mijn geliefde. Het vrouwelijke heeft de capaciteit om er dan weer helemaal te zijn. Op het moment dat ik die stap neem, dan verschijnt de liefde weer. Maar in de zoektocht naar oprecht verlangen zitten soms overtuigingen en andere obstakels in de weg.

Als de passie niet bloeit

Soms zit je met elkaar in de dynamiek van verwijten maken. Steeds dezelfde patronen kunnen hun gang gaan. Dan begint de relatie langzaam met sterven. De passie bloeit niet, want deze wordt niet gevoed, de vlam krijgt minder frisse lucht en wordt kleiner. De openheid naar elkaar verdwijnt achter een laag van ingesleten mechanismen. Je raakt steeds meer verstrikt in elkaars patronen.

“Op het moment dat ik een eerste stap maak naar mijn geliefde, gebeurt er een wonder…”

Weer tot elkaar komen

Hoe raak je daar weer uit, voor het te laat is? Zoals ik al aangaf, begint het met een eerste stap. Wanneer je heel eerlijk durft te zijn met jezelf, dan kun je weer contact krijgen met de ander. De allerbelangrijkste stap is de eerste. Na die eerste stap volgt de volgende. Het is altijd het ene been voor het andere been. In relatieopstellingen noemen we dat crossing the bridge. Je stapt uit wat je altijd doet. Uit zoals je reageert, uit jouw automatisme. Je ziet het in en je geeft een beetje toe(het eerste stapje naar voren), dat het ook een beetje anders kan zijn dan zoals jij het ziet. Dan is de verbinding gelegd. Je kunt weer tot elkaar komen.

Laat mij een illusie wegnemen

Laat mij een illusie wegnemen. Bestaande patronen zijn niet weg met zo’n eerste stap: zij zullen weer terugkomen, steeds opnieuw. Want ergens is het ook veilig om in die verstrengeling te blijven zitten met elkaar. “Als ik nou maar extra moeilijk doe, dan krijg ik extra aandacht.” Het is een heerlijk patroon van elkaar zoet houden. Wil je verder komen met elkaar, dan zul je dus steeds weer een​ stap naar elkaar toe moeten zetten. En je zult bij jezelf naar binnen moeten gaan. Bij mij zelf komt dit voort uit een hele vroege overlevingsstructuur. Ik ben er al lang mee bezig, maar nog niet zo erg mee opgeschoten. Ik kan er nu wel wat meer om lachen. Ook dat is een klein, maar goed begin van de onthechting. Ik ben nu kennelijk in staat om er met iets meer afstand naar te kijken.

Hecht niet te veel

Het is handig om niet te gehecht te zijn. Niet aan het ene patroon, niet aan het andere patroon, niet aan deze identiteit, niet aan die identiteit. Hecht niet te veel aan wat er vandaag is, want morgen is het weer iets anders. Belangrijk is dat het afwisselt, dat zo’n patroon een zekere fluïditeit krijgt, dat die diepe emotionele patronen meer gaan stromen. In een opstelling kun je heel goed ervaren hoe dit werkt, hoe vastgeroeste stukken in jezelf zich toch weer kunnen gaan bewegen.

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

× Hoe kunnen we je helpen? Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday