Wat is de kracht van de vrouwenlijn in familieopstellingen?
Het niet op je eigen plek staan, maakt het ongeremd laten stromen van jouw levensenergie moeilijk. Het gevoel hebben dat er altijd iets tussen jou en je verlangen staat. Of dat je helemaal geen contact hebt met je levensenergie. Zodra je bewust wordt van dit onbewuste patroon, ben je in staat om je eigen plek in te nemen. Door zonder verwijt te nemen zoals het was. En dat dát voor jou toen het enige juiste was en is. Ook al keur je het af, het is wat het was. Daarmee heb je het gemis en de pijn te nemen. Jouw vrouwenlijn, de verbinding met alle moeders voor jou, geeft je kracht en levensenergie zoals de wortels een boom overeind houden en laten groeien. Jij kan in de lijn op je eigen plek gaan staan en vandaaruit het leven weer doorgeven in alles wat jij creëert.
Hoe gaat een individuele sessie familieopstellingen?
Ik weet dat wanneer je bij mij op de bank zit, je al meer dan de helft van het werk gedaan hebt. Je komt bij mij in een enkele sessies afronden, wat je in jezelf al begonnen was. Na een kort informeel praatje ga je zitten met een kopje thee. Dan beginnen we het proces.
Je begint te vertellen over je vraag. Omdat je echt aan het werk wilt, hebben we je intentie al snel boven water en begint het veld zich te openen. In hoeverre ik toegang heb tot het krachtenveld wordt bepaald door jouw bewustzijn, intentie en openheid.
Ik open het veld, omdat ik niet zozeer luister naar je verhalen, maar meer naar de kleur en toon van je wezen eronder. Vanuit mijn wezen ontmoet ik je. Daarin ben je altijd een spiegel. Daarnaast luister ik over welke mensen je praat en welke feiten je benoemt. Dit zijn de ingangen van het veld. De feitelijke realiteit vormt de poort naar een hoger bewustzijn.
We beginnen met opstellen. Jij schrijft op A4tjes de namen van de mensen of zaken die je net genoemd hebt. Bijvoorbeeld: moeder, vader, partner, broers/zussen, kinderen, een ziekte of een ongeval. Of als het over werk gaat: managers, cliënten, partners, medewerkers, nieuwe baan, oude baan of droombaan. Het maakt niet uit, we kunnen bijna alles opstellen.
Vervolgens vraag ik je om, zonder veel nadenken, intuïtief de blaadjes op de grond te leggen en te gaan staan op het eerste blaadje; die van jezelf , want die waren we nog vergeten?
Stapje voor stapje gaan we naar binnen. We nemen de tijd om alles te voelen en waar te nemen. Ik help je daarbij. De ruimte begint zich te vullen met dat wat is. Ik neem je op een zachte manier mee en zorg dat je niet aan jezelf kunt ontkomen. Iedere verplaatsing die we doen en elk nieuw element dat we inbrengen helpt je om dichter bij jezelf te komen.
Het veld doet zelf zijn werk en wanneer we zien en voelen dat het iets nodig heeft dan doen we dat. Hiermee gaan we net zolang door, totdat jij je helemaal goed voelt en op je plek staat. Een uur of iets meer is verstreken en jij bent op je plek en je vragen zijn beantwoord. Je bent stil geworden en de tijd was even helemaal weg.
Wat zijn opstellingen met kanker?
Misschien is het iets voor jou wanneer je op de een of andere mannier met dit thema te maken hebt en op een andere manier contact wil maken met de ziekte en de impact ervan op je leven of dat van de mensen om je heen.
Vanuit het systemisch werk kun je ziekte zien als een uiting van het lichaam om iets dat gezien wil worden zichtbaar te maken. Een opstelling brengt bewustwording in de relatiepatronen tussen de patiënt, zijn ziekte, zijn relaties in het hier en nu en de systemische geschiedenis van zijn familiesysteem. Het doorzien van deze relatiepatronen en het vrijmaken van de levensstroom werkt bevrijdend in het leven van zijn eigen zielsmissie zo zien we steeds weer.
Tijdens een opstelling kijken we met liefde en compassie naar de kanker en de balans die deze ziekte in het familiesysteem wil herstellen. Wanneer iemand de bereidheid heeft om ‘ja’ te zeggen tegen de mogelijkheid dat het niet toevallig is dat deze ziekte in zijn leven komt en wanneer diegene de bereidheid heeft om dit te willen onderzoeken, kunnen we in een opstelling waarnemen waar de verborgen loyaliteit ligt. Er wordt zichtbaar wat er tot dan toe niet is gezien en wel gezien wil worden. En vanuit dat contact kan beweging ontstaan van waaruit die weer vrij kan zijn om zijn eigen zielsmissie te leven.
Wie is de grondlegger van familieopstellingen?
Wat zijn familieopstellingen?
Wat zijn politieke opstellingen?
Politieke opstellingen zijn ontwikkelt om meer helderheid en duidelijkheid te krijgen bij het maken van politieke beslissingen. Hierbij speelt het brede systemische politieke veld een rol met zijn historische, sociale, culturele en economische achtergrond. Hierbij komt de vraagsteller zelf ook in het vizier te staan. Het is zelfs belangrijk dat er een duidelijke vraagsteller is; een probleem eigenaar. Sommige opstellers spelen hier meer mee dan anderen. Mijn ervaring is wel dat zonder probleem eigenaar het een vaag verhaal wordt zonder duidelijke uitkomst.
Wat zijn individuele opstellingen?
In individuele sessies kan je ook gebruik maken van poppetjes, schaakstukken of theekopjes om daarmee de verhoudingen duidelijk te maken. Daarnaast is visualisatie ook een goed middel om het veld bewust en transformeerbaar te maken. Voor meer informatie hierover kan ik het boek van Ursula Franke aanraden genaamd “Als ik mijn ogen sluit, kan ik je zien”.
Wat zijn organisatieopstellingen?
Wat zijn loopbaanopstellingen?
Wat zijn marketingopstellingen?
Wat zijn scenario opstellingen?
Wat zijn supervisie opstellingen?
Hellinger zelf houdt zich veel bezig met de kunst van het helpen en hoe in de klassieke therapeutische relatie de cliënt verstrikt raakt met jou als (goede) vader of moeder, wat je nooit kunt worden omdat de cliënt toch loyaal blijft aan de eigen vader of moeder.
Naast bovengenoemde vormen blijken de mogelijkheden haast onbegrensd. Wij experimenteren met opstellingen met huisdieren, reincarnatie-opstellingen en shamanistische opstellingen met krachtdieren, gidsen en goden. Er worden astrologische opstellingen en opstellingen met bijbelverhalen gedaan ter voorbereiding van de preek. En de systemische benadering wordt ook steeds vaker ingezet zonder de methodiek van het opstellen. We werken met systemische coaching, gebruiken het in dialoogvormen, management-games en als ondersteuning bij onder andere stemvorming en trainingsacteurs.
Wat is systemisch coachen?
Wat is systemisch leiderschap?
Wie is Bert Hellinger?
De eerste fase kenmerkte zich door een actieve opsteller die zelf knutselde met de representanten om het goed te maken. De opsteller veelal met een therapeutische bagage probeerde het zo te ordenen dat het goed voelde voor de client. Hierbij liet de opsteller zich natuurlijk ook leiden door het veld, al was de opsteller zelf ook hard aan het werk om het goed te doen voor de client. Bert Hellinger zegt hier later ook over dat juist dit harde werken en het zelf goed proberen te doen ervoor zorgde dat hij ziek werd. En in zijn ziekte leerde hij dat hij zich niet meer hoefde op te stellen als degene die iets wilde. Hij kon zich volledig toevertrouwen op iets groters om hem te leiden. Dan zou hij ook niet meer ziek worden.
De tweede fase bestond dan ook uit representanten die zelf hun beweging mochten volgen. De representanten mochten als het ware zichzelf laten leiden door het veld. En hierbij kwamen al minder interventies aan bod. Bovendien bewoog het beter dan we soms konden bedenken. Sterker nog de opstellingen lieten nog beter zien wat er op het zielvolle plaats vond. In de laatste fase van het geestelijke opstellen brachten we meer representanten in en lieten we helemaal los dat we een interventie moesten doen of dat we zouden weten wat een goede orde zou zijn. We vertrouwen op de stroom van het het veld en op de kracht die het leid. Deze geestelijke beweging hield bovendien in dat het onderscheid tussen opsteller en client weg viel. We waren gezamenlijk in een totaal veld waarbij we ook gezamenlijk leerden. Dat was voor iedereen zo, cliënten, representanten en opsteller. Het werd een geestelijke ervaring van de stroom van bewustzijn, echt heel mooi en schitterend.
In onze school zijn we dichtbij Bert Hellinger en voelen we ons dichtbij zijn manier van werken. Hij heeft ons ook zijn zegen gegeven om zijn werk te doen in zijn traditie. Bert en Hylke bewegen op dezelfde onderstroom. We zijn hun dan ook erg dankbaar voor hun moed om deze stroom te volgen. Mocht je meer willen weten kijk dan gerust nog even rond op deze website.
Hoe werken familieopstellingen?
Het bijzondere aan familieopstellingen is dat we werken met een lichamelijk, energetisch en emotioneel krachtenveld, dat we zichtbaar maken met behulp van opgestelde mensen of dingen. Dit krachtenveld is een veld waar de mensheid al eeuwen gebruik van maakt. Je kan een opstelling vergelijken met oude rituelen die bij vele oervolkeren terug te vinden zijn.
Hoe zijn familieopstellingen ontstaan?
Hellinger heeft 25 jaar als priester en schoolhoofd gewerkt in Zuid-Afrika. Hier zag hij dat de katholieke mis en de Zulu rituelen veel overeenkomsten hadden. Na zijn uittreden heeft hij vele vormen van therapie ondergaan en bestudeerd, waaronder psychoanalyse; lichaamsgerichte psychotherapie; systeemtherapie ‘familie sculpting’ en NLP. Al deze ervaringen hebben bijgedragen tot het ontwikkelen van familieopstellingen. Een van zijn belangrijkste uitgangspunten is de ‘fenomenologische basishouding’, waarbij je een probleem onderzoekt door de hier en nu ‘fenomenen’ te observeren vanuit je eigen stille midden. Je begint dus zonder vooropgezet kader van theorieën. Je laat je bewegen door wat je ervaart in het moment zonder er teveel over na te denken. Je volgt eenvoudigweg je eerste impulsen.
Wat zijn ziekte opstellingen?
Wanneer je de bereidheid hebt om ‘ja’ te zeggen tegen de mogelijkheid dat het niet toevallig is dat deze ziekte jou overkomt en wanneer je de bereidheid hebt om dit te willen onderzoeken. Niet met de mind, maar door echt te gaan voelen van binnen en mogelijk te erkennen ‘jeetje, er is iets in mij en dat wil niet leven, nu snap ik dat die ziekte er is. Ik neem verantwoordelijkheid voor dat er iets in mij is dat niet wil leven en waarom heb ik dat, waar wil ik dan zijn, aan wie ben ik dan loyaal?’
Tijdens een opstelling kijken we met liefde en compassie naar de ziekte en de balans die deze ziekte in jouw familiesysteem wil herstellen. Vanuit de bereidheid om dit onderliggende gevoel te erkennen, kunnen we in een opstelling waarnemen waar die loyaliteit ligt. Er wordt zichtbaar wat er tot dan toe niet is gezien en wel gezien wil worden. En vanuit dat contact kan beweging ontstaan van waaruit je weer vrij kunt zijn om jouw eigen zielsmissie te leven.
Vanuit het systemisch werk kun je ziekte zien als een uiting van het lichaam om iets dat gezien wil worden zichtbaar te maken. Een opstelling brengt bewustwording in de relatiepatronen tussen de patiënt, zijn ziekte, zijn relaties in het hier en nu en de systemische geschiedenis van zijn familiesysteem. Het doorzien van deze relatiepatronen en het vrijmaken van de levensstroom werkt bevrijdend in het leven van zijn eigen zielsmissie zo zien we steeds weer.
Tijdens een opstelling kijken we met liefde en compassie naar de kanker en de balans die deze ziekte in het familiesysteem wil herstellen. Wanneer iemand de bereidheid heeft om ‘ja’ te zeggen tegen de mogelijkheid dat het niet toevallig is dat deze ziekte in zijn leven komt en wanneer diegene de bereidheid heeft om dit te willen onderzoeken, kunnen we in een opstelling waarnemen waar de verborgen loyaliteit ligt. Er wordt zichtbaar wat er tot dan toe niet is gezien en wel gezien wil worden. En vanuit dat contact kan beweging ontstaan van waaruit die weer vrij kan zijn om zijn eigen zielsmissie te leven.
Welke problemen kunnen door familieopstellingen worden opgelost?
Voorbeelden van vragen die wij in sessies en workshops krijgen zijn:
- Ik ben erg verlegen als ik onder de mensen ben en word rood en warm als ik iets zeggen moet. Eigenlijk durf ik me steeds minder te vertonen in groepen, hier zijn is een hele stap. Ik schaam me kapot. Waarom overkomt me dit?
- Ik heb een conflict met een collega; hij weet het altijd beter en loopt er de kantjes van af. En ik me maar rot werken. Ik probeer hem zoveel mogelijk te vermijden. Hoe moet ik hiermee omgaan?
- Ik weet eigenlijk niet wat er met me aan de hand is. Ik ben lusteloos, heb geen zin om iets te doen .Ik snap er niks van want ik heb een mooi gezin, prachtig huis, interessant werk en leuke vrienden. Maar toch voel ik me diep van binnen ongelukkig. Eigenlijk m’n hele leven al. Ik heb van alles gedaan om daarmee om te gaan, maar de leegte die ik voel, gaat niet weg. Wat is er met me aan de hand?
- Ik kan mijn dochter niet in de hand houden. Ze is aan het puberen en ik heb geen controle meer over haar, wat moet ik doen?
- Mijn huwelijk is een verstandshuwelijk geworden. Ik denk er al tijden aan om te scheiden, maar durf de onzekerheid niet aan te gaan. Ik durf geen stappen te zetten. Wat moet ik doen?
- Bij enige tegenslag raak ik volledig de weg kwijt en krijg ik paniekaanvallen; er hoeft maar dit te gebeuren en ik word onzeker en angstig. Ik kan hier niet meer mee omgaan en het houdt me erg tegen. Ik ben ten einde raad en weet het niet meer. Wat is er met mij aan de hand?
- Ik zit al tijden thuis met een burn-out. Mijn werkgever vraagt me of ik terug naar het werk kom, maar ik vind dat ik er nog niet klaar voor ben. Ik zie er als een berg tegenop me weer naar mijn werk te moeten slepen. Er is niets veranderd, ik ben er nog niet klaar voor en ben erg moe. Hoe moet dit nu?
Hoe weet ik of familieopstellingen geschikt voor mij zijn?
Hoe weet ik dat mijn privacy gewaarborgd is?
Wat is beter voor mij een individuele sessie of een workshop?
Een workshop geeft je enerzijds inzicht in je eigen vraag, vervolgens de mogelijkheid om als representant andere inzichten te verkrijgen. Door het zien van andere opstellingen kun je ook systemisch waarnemen en denken leren.
Wat past het beste bij jou?
Wat gebeurt er tijdens een familieopstellingen workshop?
Vervolgens krijgen de aanwezigen de mogelijkheid om een vraag in te brengen. Er vinden opstellingen plaats die allereerst inzicht geven aan de vraagsteller en zeker ook aan de representanten. De workshop eindigt met een kort nagesprek waarbij de intenties van het begin de revue passeren.
Moet de persoon met wie ik een probleem heb ook naar de opstelling komen?
In dit geval vraag je een representant voor de persoon waarmee je een probleem hebt. De ruimte moet veilig zijn voor jou en hierbij is het vaak beter dat de persoon met wie je een probleem hebt niet aanwezig is. De opstelling heeft overigens geen nadelige gevolgen voor de andere persoon. We werken met jou om je inzicht in je probleem te geven en je mogelijk een oplossing te laten zien.
Ik ken mijn ouders niet, want ik ben geadopteerd. Kan ik een opstelling doen?
Ik weet niet wie mijn vader is. Kan ik toch een familieopstelling doen?
Iemand anders kan representant zijn voor je vader. Het is fascinerend om te merken dat de representanten vanzelf toegang krijgen tot het veld en de gevoelens en de onderlinge verhoudingen van degene die zij representeren.
Kan ik ook iemand anders probleem opstellen?
Wat betekent het precies om als representant mee te doen?
Je mag dat te allen tijde weigeren. Van belang is dat je goed voelt wat er bij jezelf gebeurt wanneer gevraagd wordt de opstelling “in te gaan”.
Naar onze ervaring wordt representant zijn in een opstelling vaak als bijzonder ervaren omdat het vaak ook echt iets in jezelf raakt en in beweging brengt.
Hoe weet je als representant wat je moet doen?
Ik wil alleen komen kijken tijdens een workshop. Kan dat?
Alleen al kijken naar een 3-D weergave van iemand anders’ familie wordt als indrukwekkend ervaren.
Kun je familieopstellingen samen met andere vormen van therapie doen?
Werken familieopstellingen ook als je er niet in gelooft?
Als je er niet in gelooft, laat je gewoon verrassen, zonder oordeel. Alleen al een 3-D opstelling van een familiesysteem zoals het nu is kan interessante inzichten geven.
Kunnen familieopstellingen helpen bij relatieproblemen?
Een familie opstelling legt de onbewuste verbindingen in je leven bloot. Hoe jij jij werd, waar je zelf problemen mee hebt, waar je in je kracht staat en waarom je steeds dezelfde problemen tegenkomt.
Relatieproblemen kunnen een gevolg zijn van hoe jouw systeem en het systeem van je partner elkaar raken. Inzicht in beide systemen en doorzien waar de kern van de relatieproblemen zitten kan een relatie nieuw leven in blazen!
Kun je een opstelling twee keer doen?
Werkt familieopstellingen op de korte termijn of op de lange termijn?
Hoe kan ik het merken als een opstelling resultaat heeft?
Wanneer moet ik juist geen opstelling doen?
Kun je een opstelling doen als je zwanger bent?
Zijn familieopstellingen geschikt voor kinderen?
Kinderen hebben vaak nog niet echt een impliciete vraag, dus werken met kinderen raden wij vooral aan om te doen met blinde opstellingen. Daar hebben we ervaring mee. Wij gebruiken deze methode voor onze eigen kinderen! Je kunt dus zeker opstellingen doen met kinderen, maar je moet je wel bij hun belevingswereld aansluiten.
Wat gebeurt er na een opstelling?
Wij raden aan in het nagesprek alleen te bespreken wat echt besproken moet worden en de inzichten uit de opstelling te laten bezinken en rijpen.