...

Systemisch werk is geen ‘kunstje’ van je hoofd’. Het is ambachtelijk energie-/bewustzijnswerk. Systemisch coachen is daarmee fundamenteel totaal anders dan vrijwel alle andere coachings methoden. Vind je het leuk als ik je daar iets meer over vertel? Het werkzame mechanisme in opstellingen is het zogenaamde organische krachtenveld, wat belangrijk is om te leren voelen.

Een van de beste (en ook snelste) mannieren om contact te maken met dit veld is de blaadjesmethode. In deze methode hebben we namelijk het meeste contact met ons lichaam, onze emoties en onze energie. Niet zozeer met ons denken en met ons hoofd. Wel met ons waarnemen en met hoe we ons voelen.

Het veld

De spanning die je voelt in je lijf, die je ervaart in je relatie, in jouzelf, bij jouw cliënt – daar gaat het om. Hoe je omgaat met de gevoelens en emoties die je ervaart in jezelf, bij de ander en in de relatie in het hier-en-nu, dat is de toegang tot het krachtenveld waarmee we werken.

Voor jouw cliënt geldt: al zijn zorgen over waarom hij hier is, de pijn die hij heeft, het gevoel van zijn vader dat hij misschien geparkeerd heeft, al die dingen zitten in hem, in zijn gevoelsleven, ook in de liefde voor zijn vrouw.

Om daar contact mee te maken, leggen we die blaadjes op de grond en gaan we op die blaadjes staan om als het ware dat wat nu allemaal in hem of haar is te kunnen onderzoeken. We klappen dan als het ware zijn innerlijke ruimte open. Dat betekent dat we dieper ingaan op wat hij nu meemaakt.

Hier heb je de hulp nodig van de cliënt om te kijken wat er gebeurt.

Zelf ben ik inmiddels zo goed getraind in het lezen van dit krachtenveld dat ik het helemaal aan kan voelen. Maar als mijn cliënt niet meebeweegt door zelf aan het werk te gaan, heeft dit werk weinig zin.

Zelf ben ik inmiddels zo goed getraind in het lezen van dit krachtenveld dat ik het helemaal aan kan voelen. Maar als mijn cliënt niet meebeweegt door zelf aan het werk te gaan, heeft dit werk weinig zin.

Hoe meer de cliënt met mij en met zichzelf, zijn systeem en zijn waarneming hiervan meebeweegt, des te effectiever de sessie.

Soms heb je een beetje hulp nodig

Soms werkt een sessie niet of nauwelijks bij een cliënt. Dat gebeurt ook wel eens. Het werkt dan niet bij hen, omdat ze nog niet kunnen voelen wat het systeem ze wil vertellen. Ze kunnen dan niet bij hun gevoelens, bij henzelf en zijn helemaal afgesloten van hun gevoel, hun innerlijk.

Wat dan soms nog wel werkt, is hen terugspiegelen dat ze vastzitten en ze laten zien dat het oké is om niet te kunnen voelen en vast te zitten. Ik heb geleerd om te zien hoe het voor deze mensen nu nog goed is dat ze nog niet bij hun gevoel kunnen.

Hoe werkt dit bij jou? Kun je in de regel bij je gevoel?

Of heb je een beetje hulp nodig?

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten!

× Hoe kunnen we je helpen? Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday