...

Vaak vertellen mensen me dat ze van binnen een stem horen. Een stem die hen steeds vertelt, dat ze niet goed genoeg zijn. Bij de een is deze stem heel duidelijk aanwezig, bij de ander is hij bijna fluisterend. Maar de boodschap komt hoe dan ook aan. “Eigenlijk ben je niet geschikt” Of: “Op een dag word je betrapt, ontmaskerd. Dan zal blijken, dat je niet goed genoeg bent.”

Bij een andere groep mensen is niets goed genoeg. Relatie, werk, vakantiebestemming, restaurant, het huis, de buurt, het is nooit goed genoeg, het moet altijd anders, beter. Ook zij hebben zo’n dwingende stem van binnen. Herken jij deze dwingende stem? Dan is het cruciaal om in te zien dat het niet de omgeving of de ander is die niet deugt. Het zit in jou. Jij bent degene die de verbinding met de plek waar je bent niet aangaat.

‘Ik wil hier niet zijn’

Waar je ook bent, steeds weer trek je jezelf terug. Vanuit het idee dat jij niet goed genoeg bent of de ander, iets anders, niet goed genoeg is. Zakken we een laag dieper, dan staat de zin ‘ik ben niet goed genoeg’ voor : ik ben niet goed genoeg om hier te zijn. Dit staat weer gelijk aan: ik mag hier niet zijn, ik wil hier niet zijn. Vaak nodig ik mensen uit om naar hun geboorte te kijken. Wat we zien, is dat de afstand tussen je moeder en jou die je ervoer bij de geboorte, zich blijft herhalen in je huidige relaties met het leven, met de ander.

Voel de schrik van het begin

Soms moeten we nog dieper gaan, naar de fase daarvoor, de prenatale tijd. Op het moment dat je naar de wereld kwam en besefte: ‘HELP ik wil niet’. Je wilde niet weg van waar je was en je verlangt nu nog steeds een beetje terug naar toen. Dat heeft ook een mooie kant: jouw natuurlijke talent om naar die andere dimensies te gaan, heb je hierdoor ook meegekregen! Tegelijk met die moeilijke bindingsstructuur.

We hebben allemaal zo’n soort vroege primitieve schrik in ons. Teruggaan naar die schrik en erbij blijven kan zeer helend zijn. Blijf erbij, blijf ademen, laat je niet wegvoeren door paniek, door kortademigheid of hartkloppingen. Je hoeft niets te doen, alleen maar los te laten.

Ga het leven ervaren

Je kunt ook steun zoeken hierbij. Alles wat leven gevend is, kan je steun bieden, te beginnen bij de natuurelementen. Hoe fijn is het om te voelen dat er frisse lucht is, dat de zon schijnt, dat er water is. Wees dankbaar voor “kleine” dingen, je ademhaling, dat je kunt proeven, kunt lopen. Zo betreed je opnieuw, heel langzaam, het leven. Zo ga je ervaren wat leven is en leer je echt te bestaan. Te gaan staan, letterlijk en figuurlijk.

Wees welkom in het hier en nu.

× Hoe kunnen we je helpen? Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday